Hoppa till innehåll
Starta företag rådgivning

Starta företag

Att starta företag är en spännande resa och så kul att du funderar på att göra detta i Aneby kommun! Som egen företagare kan du själv vara din egen chef och ta beslut över ditt arbetsliv. Vi finns här som stöd och hjälp när du tar steget till företagare och hjälper dig på vägen i rådgivning och som bollplank.

Du har säkerligen en hel del frågor och funderingar på hur man startar företag och utvecklar idé till affär. Under två tillfällen per år genomför vi vår Starta eget-kurs innehållandes två kvällar under vår och höst. Dessa kurser är för dig som funderar på att starta företag eller har startat företag under de senaste 12 månaderna.

Träff 1 pratar vi om hur du utvecklar din idé, från drivkraft till nästa steg framåt.

Träff 2 går vi igenom vad du bör tänka på innan du kör igång med ditt företagande. Vilka olika bolagsformer finns, verktyg för affärsmodeller, prissättning, försäkringar, bokföring med mera.

Efter Starta-eget kursen är du välkommen att boka in ett kostnadsfritt samtal med vår affärsutvecklare Marthina Knutsson.

Det första steget i ditt företagande är att utforma din alldeles egna affärsidé. Denna ska spegla vad som gör just ditt företag unikt och varför kunderna ska köpa ditt erbjudande.

Affärsidén beskrivet vad företaget erbjuder, företagets mål och hur dessa ska uppnås.

För att hjälpa dig på traven kan du arbeta igenom frågorna nedan och skapa en affärsidé utifrån ditt innehåll:

  • Varför vill jag starta företag?
  • Vilket är det konkreta problemet på marknaden?
  • Vad kan du erbjuda för att lösa det?
  • Vem är din kund och hur når du den?
  • Hur stor är marknaden?
  • På vilket sätt tar man bäst betalt och hur mycket?
  • När och hur behöver jag starta företaget?
  • Hur gör jag mitt företag hållbart?

För ytterligare hjälp och stöd, kontakta vår affärsutvecklare Marthina Knutsson:

När du format din affärsidé behöver du fundera på hur de ekonomiska förutsättningarna ser ut för att driva verksamheten.

Finnd det till exempel en tillräckligt stor marknad för verksamheten att ta plats på? Är lönsamheten tillräcklig för att täcka kostnaderna?

Vad vi menar med lönsamhet är om verksamheten kan gå med vinst vilket är en förutsättning för verksamhetens överlevnad. Intäkterna måste överstiga kostnaderna på sikt.

Utöver vår egna starta eget-kurs erbjuder Science Park Jönköping flera kurser och utvecklingsprogram för dig som funderar på att starta företag eller för dig som är befintlig företagare.

På vår starta eget-kurs får du reda på de olika bolagsformernas för- och nackdelar. Exempel på företagsformer är Enskild firma som är en företagsform som drivs av en ensam privatperson som ägare. Aktiebolag bildas av en eller flera grundare och agerar som juridisk person. Denna bolagsform kräver ett startkapital på 25 000 kronor. Handelsbolag ägs och drivs av minst två personer, fysiska eller juridiska.

Vår affärsutvecklare Marthina Knutsson kan hjälpa dig att välja bolagsform.

Bolagsnamn måste du registrera hos Bolagsverket när du startar aktiebolag. Du blir tilldelad ett organisationsnummer och registrerar ditt bolag därefter för F-skatt. Rätt till bolagsnamnet gäller hela landet.

Om du väljer att strata enskild firma kan du välja att betala 900 kronor och på så vis ha ensamrätt, ett skydd, för ditt bolagsnamn i det län du är registrerad. Inga krav finns dock på detta.

Varumärken registrerar du hos Patent- och registreringsverket (PRV) och handlar om att du skyddar mer än bara ett namn, till exempel din logotyp.

F-skattsedel är som ett körkort för företagare. Att ha F-skattsedel innebär att du är ansvarig för att betala skatter och avgifter för din verksamhet. Om ditt nya företag är en enskild näringsverksamhet och du också kommer att ha inkomst från en anställning ska du ansöka om en FA-skattsedel. Om du har både F- och A-skattsedel måste du även meddela dina uppdrags­givare skriftligen när du använder F-skattsedeln i ett uppdrag.

Driv ditt företag

Grattis till ditt företag och välkommen in i företagandet! När du väl har startat företag och registrerat verksamheten är det viss information du behöver tänka på och ha i bakhuvudet.

När kunderna hittar ditt erbjudande måste du också kunna ta betalt för detta. Det finns flera olika betalningsmetoder och har du möjlighet att erbjuda flera alternativ har du större chans att sälja till fler. Hitta en lösning som passar dig och din verksamhet.

Ytterligare en aspekt i verksamhetens ekonomi är bokföringen. Enligt bokföringslagen ska alla affärshändelser i företaget bokföras löpande. Affärshändelser syftar till allt som påverkar ekonomin i verksamheten intäkter såväl som kostnader.

Dessa affärshändelser dokumenteras genom fakturor, kvitton, kontoutdrag och andra underlag för affärshändelsen. Enligt bokföringslagen måste du arkivera din bokföring i sju år. Läs mer om ämnet på verksamt.se

Som företagare betalar du även skatt. Beskattningen skiljer sig åt beroende på vilken företagstyp du har.

Företag som köper produkter och tjänster av andra företag får dra av ingående moms och kvitta mot sin utgående moms. Men om företaget köper något av en privatperson får man inte dra av någon moms.

Privatpersoner som utför en tjänst kan ses som en anställd. Då kan det köpande företaget behöva betala arbetsgivaravgifter utöver vad tjänsten kostade. Kolla upp vad som gäller för dig.

Marknadsföring är en viktig del av ditt företagande och bör hanteras såväl i början som löpande. Marknadsföring möjliggör att nå sina kunder och målgrupper med sitt erbjudande.

Att ta reda på din målgrupp är första steget. Vilka är dom och hur når jag dom bäst. Är min målgrupp privatpersoner eller företag, vilken ålder, intresse och geografisk utgångspunkt har dessa?

Det finns flera olika sätt att marknadsföra på, både gratis och genom att betala. Du kan exempelvis lägga upp annonser på Facebook och Instagram, eller sprida starten eller öppningen i någon tidning. Varför inte en egen hemsida som beskriver vad just du kan erbjuda och varför man ska anlita dig.

Nya företagslanseringar skapar alltid intresse så passa på att göra marknadsföringsinsatser när du startar ditt företag. Exempelvis via annonser på sociala medier eller tidningar. Varför inte ringa din lokala tidning och se om de skulle vilja skriva om din företagsstart, man vet aldrig!

När du ska marknadsföra dina produkter är Marknadsföringslagen den centrala lagen som styr hur du får marknadsföra dig. Syftet med lagen är att motverka vilseledande och aggressiv marknadsföring och gäller all form av marknadsföring.

Som ny företagare dyker det ofta upp frågor och funderingar längs vägen. Frågor kring lokaler, kontaktpersoner, vilka lagar att ta hänsyn till osv. För dessa frågor beror det oftast på vilken bransch du väljer att starta. Det är till exempel olika bygglov beroende på om du vill köpa en fastighet eller driva en skönhetssalong. Ska du ha levande djur i din verksamhet måste du exempelvis anmäla detta till både kommun, länsstyrelsen och/eller Jordbruksverket. Ta reda på vad för tillstånd och anmälningar som behövs för din bransch.

Bra att veta